Βήμα προς την ελευθερία για 119 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε μία πτήση τσάρτερ με 119 επιβάτες. Οικογένειες και παιδιά. Όλοι τους από το Αφγανιστάν και έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς την ελευθερία. Η οργάνωση Ελπίδα Home που ιδρύθηκε από τον Αμερικανό Άμεντ Καν είχε ολοκληρώσει την οργάνωση της τέταρτης πτήσης προς την ελευθερία. Σώζοντας από το καθεστώς των Ταλιμπάν ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με ξένες κυβερνήσεις, υπαλλήλους που είχαν μπει στα ρουθούνια των μετέπειτα κατακτητών. 

Είναι η ίδια οργάνωση που είχε φιλοξενήσει 180 πρόσφυγες, αμέσως μετά τη διάλυση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας είχε νοικιάσει μία παλιά βιοτεχνία στο Δερβένι και δημιούργησε έναν ανθρώπινο χώρο για τους πρόσφυγες. Με δωμάτια, μπάνια και διαφορετικούς χώρους. Για να νιώσουν οι οικογένειες και ειδικά τα παιδιά, λίγο καλύτερα.  

Οι 119 Αφγανοί στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν αμέσως σε ξενοδοχεία και μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχιζόταν η διαδικασία έκδοσης βίζας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, εκτός του πρώην υπουργού Συνόρων και Εθνικοτήτων και κάποιων ανώτερων στελεχών κρατικών υπηρεσιών, είναι απλοί υπάλληλοι και ιδιώτες που είχαν διαφόρων μορφών συνεργασίες με ξένες προς το Αφγανιστάν αποστολές. «Σκοπός μας ήταν οι άνθρωποι αυτοί να απομακρυνθούν άμεσα από το Αφγανιστάν, καθώς κινδυνεύουν οι ζωές τους από τους Ταλιμπάν. Αυτός είναι ο σκοπός των αποστολών αυτών. Να απομακρυνθούν άτομα που κινδυνεύουν», σημείωσε μιλώντας στην Karfitsa ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ελπίδα Home Βαγγέλης Ξαφίνης. 

Source: Karfitsa.gr

Τώρα περισσότερο από ποτέ οι οικογένειες προσφύγων χρειάζονται τη στήριξή μας. Η συνεχής στήριξή σας θα βοηθήσει στην παροχή τροφής, ιατρικής περίθαλψης και προμηθειών έκτακτης ανάγκης σε παιδιά και οικογένειες από χώρες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και η Ουκρανία.
Μετάβαση στο περιεχόμενο